KAP: HATSN [ ] HAT-SAN GEMI INSAA BAKIM ONARIM DENIZ NAKLIYAT SANAYI VE TICARET A.S. SURDURULEBILIRLIK UYUM RAPORU





ORJINAL LINK: HTTPS://WWW.KAP.ORG.TR/Bildirim/1281421



DOSYALAR:







SURDURULEBILIRLIK UYUM RAPORU 2024-05-04



ILKE-UYUM KONUSU



ILKE-UYUM KONUSU



A. GENEL ILKELER



A1. STRATEJI, POLITIKA VE HEDEFLER



A1.1. ORTAKLIK YONETIM KURULU TARAFINDAN ONCELIKLI CEVRESEL, SOSYAL VE KURUMSAL YONETIM (CSY) KONULARI, RISKLERI VE FIRSATLARI BELIRLENMISTIR. YONETIM KURULU TARAFINDAN CYS KONULARI, RISKLERI VE FIRSATLARI BELIRLENMISTIR.CYS KONULARI ILE ILGILI DUZENLI OLARAK TOPLANTILAR YAPILMAKTADIR.



A1.1. ORTAKLIK YONETIM KURULU TARAFINDAN CSY POLITIKALARI (ORN: CEVRE POLITIKASI, ENERJI POLITIKASI, INSAN HAKLARI VE CALISAN POLITIKASI VB.) OLUSTURULMUS VE KAMUYA ACIKLANMISTIR. POLITIKA OLUSTURULMUS ANCAK KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



A1.2. CSY POLITIKALARI KAPSAMINDA BELIRLENEN KISA VE UZUN VADELI HEDEFLER KAMUYA ACIKLANMISTIR. POLITIKA OLUSTURULMUS ANCAK KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



A2. UYGULAMA/IZLEME



A2.1. CSY POLITIKALARININ YURUTULMESINDEN SORUMLU KOMITELER VE/VEYA BIRIMLER ILE CSY KONULARIYLA ILGILI ORTAKLIKTAKI EN UST DUZEY SORUMLULAR VE GOREVLERI BELIRLENEREK KAMUYA ACIKLANMISTIR. CALISMA GRUBU VARDIR ANCAK KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



A2.1. SORUMLU KOMITE VE/VEYA BIRIM TARAFINDAN, POLITIKALAR KAPSAMINDA GERCEKLESTIRILEN FAALIYETLER YIL ICINDE EN AZ BIR KEZ YONETIM KURULUNA RAPORLANMISTIR. X



A2.2. CSY HEDEFLERI DOGRULTUSUNDA UYGULAMA VE EYLEM PLANLARI OLUSTURULMUS VE KAMUYA ACIKLANMISTIR. EYLEM PLANLARI OLUSTURULMUS ANCAK KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



A2.3. CSY KILIT PERFORMANS GOSTERGELERI (KPG) ILE SOZ KONUSU GOSTERGELERE YILLAR BAZINDA ULASMA DUZEYI KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



A2.4. IS SURECLERINE VEYA URUN VE HIZMETLERE YONELIK SURDURULEBILIRLIK PERFORMANSINI IYILESTIRICI FAALIYETLER KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



A3. RAPORLAMA



A3.1. FAALIYET RAPORLARINDA ORTAKLIGIN SURDURULEBILIRLIK PERFORMANSINA, HEDEFLERINE VE EYLEMLERINE ILISKIN BILGI ANLASILABILIR, DOGRU VE YETERLI BIR SEKILDE VERILMISTIR. FAALIYET RAPORUNDA YER VERILMEMISTIR.



A3.2. ORTAKLIK TARAFINDAN, FAALIYETLERININ BIRLESMIS MILLETLER (BM) 2030 SURDURULEBILIR KALKINMA AMACLARINDAN HANGILERI ILE ILISKILI OLDUGUNA ILISKIN BILGI KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



A3.3. CSY KONULARINDA ALEYHTE ACILAN VE/VEYA SONUCLANAN, CSY POLITIKALARI ACISINDAN ONEMLI NITELIKTEKI VE/VEYA FAALIYETLERI ONEMLI OLCUDE ETKILEYECEK DAVALAR KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



A4. DOGRULAMA



A4.1. ORTAKLIGIN CSY KILIT PERFORMANS OLCUMLERI BAGIMSIZ UCUNCU TARAFCA DOGRULANMIS VE KAMUYA ACIKLANMISTIR. X



B. CEVRESEL ILKELER



B1. ORTAKLIK, CEVRE YONETIMI ALANINDAKI POLITIKA VE UYGULAMALARINI, EYLEM PLANLARINI, CEVRESEL YONETIM SISTEMLERINI (ISO 14001 STANDARDI ILE BILINMEKTEDIR) VE PROGRAMLARINI KAMUYA ACIKLAMISTIR. X



B2. CEVRE YONETIMINE ILISKIN BILGILERIN VERILMESINDE HAZIRLANAN CEVRESEL RAPORLARA ILISKIN OLARAK RAPORUN KAPSAMI, RAPORLAMA DONEMI, RAPORLAMA TARIHI, RAPORLAMA KOSULLARI ILE ILGILI KISITLAR KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B4. MENFAAT SAHIPLERI (YONETIM KURULU UYELERI, YONETICILER VE CALISANLAR GIBI) BAZINDA PERFORMANS TESVIK SISTEMLERI KAPSAMINDA ODULLENDIRME KRITERLERINE DAHIL EDILEN CEVRESEL HEDEFLER KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B5. ONCELIKLI OLARAK BELIRLENEN CEVRESEL SORUNLARIN IS HEDEFLERINE VE STRATEJILERINE NASIL ENTEGRE EDILDIGI KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B7. OPERASYON SURECI DAHIL ORTAKLIK DEGER ZINCIRI BOYUNCA TEDARIKCI VE MUSTERILERI DE KAPSAYACAK SEKILDE CEVRESEL KONULARIN NASIL YONETILDIGI, IS HEDEFLERINE VE STRATEJILERE NASIL ENTEGRE EDILDIGI KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B8. CEVRE KONUSUNDA ILGILI KURULUSLAR VE SIVIL TOPLUM KURULUSLARININ POLITIKA OLUSTURMA SURECLERINE DAHIL OLUNUP OLUNMADIGI VE BU KURUM VE KURULUSLARLA YAPILAN IS BIRLIKLERI KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B9. CEVRESEL GOSTERGELER (SERA GAZI EMISYONLARI (KAPSAM-1 (DOGRUDAN), KAPSAM-2 (ENERJI DOLAYLI), KAPSAM-3 (DIGER DOLAYLI), HAVA KALITESI, ENERJI YONETIMI, SU VE ATIK SU YONETIMI, ATIK YONETIMI, BIYOCESITLILIK ETKILERI)) ISIGINDA CEVRESEL ETKILERI ILE ILGILI BILGILERI DONEMSEL OLARAK KARSILASTIRILABILIR BIR SEKILDE KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B10. VERILERI TOPLAMAK VE HESAPLAMAK ICIN KULLANILAN STANDART, PROTOKOL, METODOLOJI VE BAZ YIL AYRINTILARI KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B11. ONCEKI YILLARLA KARSILASTIRMALI OLARAK RAPOR YILI ICIN CEVRESEL GOSTERGELERININ ARTIS VEYA AZALISI KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B12. CEVRESEL ETKILERINI AZALTMAK ICIN KISA VE UZUN VADELI HEDEFLER BELIRLENMIS, BU HEDEFLER VE GECMIS YILLARDA BELIRLENEN HEDEFLERE GORE ILERLEME DURUMU KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B13. IKLIM KRIZI ILE MUCADELE STRATEJISI OLUSTURULMUS VE PLANLANAN EYLEMLER KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B14. URUNLER VE/VEYA HIZMETLERIN CEVREYE POTANSIYEL OLUMSUZ ETKISINI ONLEMEK VEYA BU ETKILERI MINIMUMA INDIRMEK AMACIYLA PROGRAM YA DA PROSEDURLER OLUSTURULMUS VE KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B14. UCUNCU TARAFLARIN (ORN. TEDARIKCI, ALT YUKLENICI, BAYI VB.) SERA GAZI EMISYON MIKTARLARINDA AZALTIM SAGLAMAYA YONELIK AKSIYONLAR ALINMIS VE BU AKSIYONLAR KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B15. CEVRESEL ETKILERI AZALTMAYA YONELIK GIRISIM VE PROJELERIN SAGLADIGI CEVRESEL FAYDA/KAZANC VE MALIYET TASARRUFLARI KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B16. ENERJI TUKETIMI (DOGAL GAZ, MOTORIN, BENZIN, LPG, KOMUR, ELEKTRIK, ISITMA, SOGUTMA VB.) VERILERI KAPSAM-1 VE KAPSAM-2 OLARAK KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B17. RAPORLAMA YILINDA URETILEN ELEKTRIK, ISI, BUHAR VE SOGUTMA HAKKINDA KAMUYA ACIKLAMA YAPILMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B18. YENILENEBILIR ENERJI KULLANIMININ ARTIRILMASI, SIFIR VEYA DUSUK KARBONLU ELEKTRIGE GECIS KONUSUNDA CALISMALAR YAPILMIS VE KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B19. YENILENEBILIR ENERJI URETIM VE KULLANIM VERILERI KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B20. ENERJI VERIMLILIGI PROJELERI YAPILMIS VE ENERJI VERIMLILIGI PROJELERI SAYESINDE ELDE EDILEN ENERJI TUKETIM VE EMISYON AZALTIM MIKTARI KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B21. SU TUKETIMI, VARSA YER ALTINDAN VEYA YER USTUNDEN CEKILEN, GERI DONUSTURULEN VE DESARJ EDILEN SU MIKTARLARI, KAYNAKLARI VE PROSEDURLERI KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B22. OPERASYONLAR VEYA FAALIYETLERININ HERHANGI BIR KARBON FIYATLANDIRMA SISTEMINE (EMISYON TICARET SISTEMI, CAP & TRADE VEYA KARBON VERGISI) DÂHIL OLUP OLMADIGI KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



B23. RAPORLAMA DONEMINDE BIRIKEN VEYA SATIN ALINAN KARBON KREDISI BILGISI KAMUYA ACIKLANMISTIR. .



B24. ORTAKLIK ICERISINDE KARBON FIYATLANDIRMASI UYGULANIYOR ISE AYRINTILARI KAMUYA ACIKLANMISTIR. .



B25. ORTAKLIGIN CEVRESEL BILGILERINI ACIKLADIGI PLATFORMLAR KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



C. SOSYAL ILKELER



C1. INSAN HAKLARI VE CALISAN HAKLARI



C1.1. INSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESI, TURKIYE’NIN ONAYLADIGI ILO SOZLESMELERI VE DIGER ILGILI MEVZUATI KAPSAYACAK SEKILDE KURUMSAL INSAN HAKLARI VE CALISAN HAKLARI POLITIKASI OLUSTURULMUS, POLITIKANIN UYGULANMASIYLA ILGILI SORUMLULAR BELIRLENMIS VE POLITIKA ILE SORUMLULAR KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



C1.2. TEDARIK VE DEGER ZINCIRI ETKILERI DE GOZETILEREK ADIL IS GUCU, CALISMA STANDARTLARININ IYILESTIRILMESI, KADIN ISTIHDAMI VE KAPSAYICILIK KONULARINA (CINSIYET, IRK, DIN, DIL, MEDENI DURUM, ETNIK KIMLIK, CINSEL YONELIM, CINSIYET KIMLIGI, AILEVI SORUMLULUKLAR, SENDIKAL FAALIYETLER, SIYASI GORUS, ENGELLILIK, SOSYAL VE KULTUREL FARKLILIKLAR VB. KONULARDA AYRIM YAPILMAMASI GIBI) CALISAN HAKLARINA ILISKIN POLITIKASINDA YER VERILMISTIR. X



C1.3. BELIRLI EKONOMIK, CEVRESEL, TOPLUMSAL FAKTORLERE DUYARLI KESIMLERIN (DUSUK GELIRLI KESIMLER, KADINLAR VB.) VEYA AZINLIK HAKLARININ/FIRSAT ESITLIGININ GOZETILMESI KONUSUNDA DEGER ZINCIRI BOYUNCA ALINAN ONLEMLER KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



C1.4. AYRIMCILIGI, ESITSIZLIGI, INSAN HAKLARI IHLALLERINI, ZORLA CALISTIRMAYI VE COCUK ISCI CALISTIRILMASINI ONLEYICI VE DUZELTICI UYGULAMALARA ILISKIN GELISMELER KAMUYA ACIKLANMISTIR. X



C1.5. CALISANLARA YAPILAN YATIRIM (EGITIM, GELISIM POLITIKALARI), TAZMINAT, TANINAN YAN HAKLAR, SENDIKALASMA HAKKI, IS/HAYAT DENGESI COZUMLERI VE YETENEK YONETIM KONULARINA CALISAN HAKLARINA ILISKIN POLITIKASINDA YER VERILMISTIR. X



C1.5. CALISAN SIKÂYETLERI VE ANLASMAZLIKLARIN COZUMUNE ILISKIN MEKANIZMALAR OLUSTURULARAK UYUSMAZLIK COZUM SURECLERI BELIRLENMISTIR. X



C1.5. CALISAN MEMNUNIYETININ SAGLANMASINA YONELIK OLARAK RAPORLANAN DONEM ICINDE YAPILAN FAALIYETLER KAMUYA ACIKLANMISTIR. X



C1.6. IS SAGLIGI VE GUVENLIGI POLITIKALARI OLUSTURULMUS VE KAMUYA ACIKLANMISTIR. X



C1.6. IS KAZALARINI ONLEME VE SAGLIGIN KORUNMASI AMACIYLA ALINAN ONLEMLER VE KAZA ISTATISTIKLERI KAMUYA ACIKLANMISTIR. X



C1.7. KISISEL VERILERIN KORUNMASI VE VERI GUVENLIGI POLITIKALARI OLUSTURULMUS VE KAMUYA ACIKLANMISTIR. X



C1.8. ETIK POLITIKASI OLUSTURULMUS VE KAMUYA ACIKLANMISTIR. X



C1.9. TOPLUMSAL YATIRIM, SOSYAL SORUMLULUK, FINANSAL KAPSAYICILIK VE FINANSMANA ERISIM KAPSAMINDAKI CALISMALAR ACIKLANMISTIR. SIRKET INTERNET SITESINDE DONEMSEL ACIKLAMALAR YAPILMAKTADIR.



C1.10. CALISANLARA CSY POLITIKALARI VE UYGULAMALARI KONUSUNDA BILGILENDIRME TOPLANTILARI VE EGITIM PROGRAMLARI DUZENLENMISTIR. X



C2. PAYDASLAR, ULUSLARARASI STANDARTLAR VE INISIYATIFLER



C2.1. MUSTERI SIKÂYETLERININ YONETIMI VE COZUMUNE ILISKIN MUSTERI MEMNUNIYETI POLITIKASI DUZENLENMIS VE KAMUYA ACIKLANMISTIR. POLITIKA OLUSTURULMAMISTIR, ANCAK UYGULAMADA SIRKET GEREKEN OZEN VE DIKKATI GOSTERMEKTEDIR.



C2.2. PAYDASLARLA YURUTULEN ILETISIM (HANGI PAYDAS, KONU VE SIKLIK) HAKKINDA BILGILER KAMUYA ACIKLANMISTIR. X



C2.3. RAPORLAMALARDA BENIMSENEN ULUSLARARASI RAPORLAMA STANDARTLARI ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



C2.4. SURDURULEBILIRLIK ILE ILGILI BENIMSENEN PRENSIPLER, IMZACI VEYA UYE OLUNAN ULUSLARARASI KURULUS, KOMITE VE ILKELER KAMUYA ACIKLANMISTIR. KAMUYA ACIKLANMAMISTIR.



C2.5. BORSA ISTANBUL’UN VE/VEYA ULUSLARARASI ENDEKS SAGLAYICILARIN SURDURULEBILIRLIK ENDEKSLERINDE YER ALMAK ICIN GELISTIRMELERDE BULUNULMUS, CALISMALAR YURUTULMUSTUR. HENUZ BU SEKILDE BIR CALISMA YAPILMAMISTIR.



D. KURUMSAL YONETIM ILKELERI



D1. SURDURULEBILIRLIK ALANINDAKI TEDBIRLER VE STRATEJILERIN BELIRLENMESINDE MENFAAT SAHIPLERININ GORUSLERINE BASVURULMUSTUR. X



D2. SOSYAL SORUMLULUK PROJELERI, FARKINDALIK ETKINLIKLERI VE EGITIMLER ILE SURDURULEBILIRLIK KONUSU VE BUNUN ONEMI HAKKINDA FARKINDALIGIN ARTIRILMASI KONUSUNDA CALISMALAR YAPILMISTIR. X



Alternatif Bank Mobil’i
Hemen İndirin

Cep telefonu numaranızı yazın, Alternatif Bank Mobil uygulaması bir SMS ile cebinize gelsin.